sâmbătă, 5 noiembrie 2016


UN AN DE LA COLECTIV



Incendiul din clubul Colectiv  din Bucuresti  a avut loc  acum un an pe 30 octombrie2015.Clubul functiona  intr-o hala a fostei  fabrici Pionerul situate pe strada Tabacari in sectorul 4.In acea seara tocmai avea loc un concert al formatiei Goodbye to Gravitypentru lansarea albumului lor Mantras of War. Focul a fost provocat de catre artificiile folosite în timpul concertului, artificii care au dus la aprinderea buretelui folosit pentru antifonare de pe un stalp al cladirii. Flacarile s-au extins foarte repede în tot clubul. In club au fost circa 400 de persoana care au incercat sa iasa pe singura usa existenta. S-a creat o busculada in care au fost prinsi cei ce doreau sa iasa in timp ce focul ii impresura din spate.

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat un numar de 64 de persoane. În afara de cele 26 de persoane decedate în incinta clubului și de una care a murit în drum spre spital, au fost alte 186 de persoane ranite, din care 146 au fost spitalizate. În saptamanile de dupa incendiu au decedat alte 33 de persoane. Dintre cei cinci membri ai trupei Goodbye to Gravity patru si-au pierdut viata.

Urmarile acestei tragedii s-au vazut pe mai multe planuri. Ca urmare a protestelor masive care au urmat incendiului, au demisionat pe 4 noiembrie 2015 Victor Ponta, împreuna cu guvernul sau, și primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. Cei din strada au strigat ,,Coruptia ucide”, referindu-se la faptul  ca clubul primise aviz de functionare desi nu indeplinea normele de prevenire si stingere a incendiilor.  Imediat dupa acest incendiu multe cluburi s-au inchis pentru ca nu intruneau nici ele conditiile de functionare: extinctoare,doua usi  si alte mijloace. Aceasta a aratat ca de fapt era o practica generalizata de a functiona in conditii ilegale.Mai multe incendii din Bucuresti si din tara care avusesera loc prefigurau aceasta tragedie.

Un alt aspect a fost cel al ingrijirii care au putut fi acordate ranitilor in spitalele bucurestene. S-a dovedit ca atat numarul de locuri  cat si conditiile de ingrijire sunt improprii pentru cei internati. Desi unii au fost transferati la spitale din strainatate in tari precum Belgia, Israel, Austria, Olanda;  totusi unii nu au mai putut fi salvati. In 2016 a izbucnit scandalul Hexi Pharma care a dezvaluit faptul ca dezinfectantii folositi in spitale nu sunt conformi.

In urma acestei tragedii s-a demonstrat faptul ca Romania mai are de lucru la multe capitole in societate dar poate amintirea celor morti ne va face o societate mai agresiva  in combaterea coruptiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu