duminică, 5 martie 2017

Jurnal de România. Constanța - cronica de teatru

3 martie 2017

Piesa Jurnal de Romania . Constanta a avut premiera la data de 3 martie 2017 la teatrul Fantasio din Constanta pusa  in scena de regizoarea Carmen Lidia Vidu. Piesa prezinta 6 femei artiste Mirela Pana, Lana Moscaliuc, Turchian Guzin Nasurla, Laura Iordan Adrian, Alina Mantu, Florina Stanculet  si impresiile pe care acestea le au asupra aspectului si vietii cotidiene din orasul Constantadar si anumite pareri referitoare la viata de familie, relatiile cu parintii, sotii si copiii lor. Protagonistele au toate o anumita maturitate fiind in jurul varstei de 40 de ani,  astfel incat experientele lor  acopera doua lumi,  cea a comunismului si perioada de dupa Revolutie, continuitatea fiind data de orasul Constanta ca spatiu al vietii si creatiei.

Naratiunea piesei are ca teme principale decaderea dar si degradarea sistematica a orasului Constantadar si necesitatea de a reinnoi orasul din punct de vedere urbanistic si cultural, copilaria modesta a artistelor dar si a parintilor  acestora sub regimul comunist din Romania in anii 70-80. Eroinele evoca stradania acestora pentru a-si gasi o meserie , a-si realiza ocariera si a-si castiga existenta din arta. Ele isi dezvaluie iubirile impartasite sau esuate, isi prezinta copiii, isi marturisesc credinta si discuta despre convietuirrea etnica din Dobrogea.

Artistele au venit in fata publicului pe o scena simpla  in fundalul careia rulau imagini din viata lor, lumina  redusa facandu-le sa se piarda pe acest fundal .

Piesa a lasat impresia unei sinceritati maxime, discursul fiind realizat prin tehnica psihodramei, scotand la suprafata  anxietatea, neimplinirile, regretele, dar si hotararea de a se accepta pe sine si pe cei din jurul lor  de a cladi un oras mai putin banal, cu o viata culturala mai interesanta. Publicul s-a recunoscut in aceste biografii prezentate pe scena , receptionand apelul la civism si cultura facut de artiste.

Spectacolul s-a bucurat de o buna primire fiind deja prezentat de televiziunile si radiourile locale

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu